Därför kan Ferrarin gå för 190 miljoner

Dröm-Ferrarin säljs på auktion i Kalifornien. Det här är den första California Spidern som någonsin byggts. Sothebys flaggar för att priset passerar åttasiffrigt – i dollar.

Under 1950-talet gjorde Ferrari GT 250 succé på tävlingsbanorna. Samtidigt i Kalifornien satt Ferrariimportören John von Neumann och funderade på hur man skulle kunna göra Ferrari mer attraktiv för sina Hollywoodkunder.

Den kreativa bilhandlaren kläckte då en idé om att utveckla en modell speciellt för Kaliforniska behov. En cabriolet där föraren kunde visa upp sig själv och sin tjusiga passagerare.
Dessutom skulle det vara som en riktigt banracer, som gav föraren en känsla av att vara på väg till banan för att tävla.

På Ferrari förstod man värdet av att sälja in sig hos kändiseliten. Därför gav man Sergio Scaglietti i uppdrag att utveckla en speciell Ferrari GT 250 California Spider. Scaglietti använde Berlinettans kaross och kombinerade den med GT250 tävlingsmodell och fick fram den här unika bilen, som tillverkades i två serier.

Den första serien var en lättare version och byggdes i 50 exemplar. Medan den andra serien utrustad med en 168 Tipomotor  V12 kom i 56 exemplar och fick kändisarna att ställa sig på kö. Just den här bilen som RM Sothebys nu säljer är den allra första California Spider med chassinummer 1795. Den köptes direkt av den berömda racerföraren Gordon Bennett som bodde i Schweiz.

Men Bennett var snäll och lät Ferrari visa upp vrålåket på den stora bilsalongen i Geneve våren 1960.
Under tre år använde Bennett bilen på Neuburgring. Men sålde sedan vidare den till USA där den via New York hamnade hos  cigarettmagnaten Chandler Kibbee som hade den på sin gård i Wyoming.

Men till slut gick det upp för Kibbee att det inte var en bil för en ranch i vilda västern. Därför sålde han den vidare till Kalifornien, där bilen hör hemma. Där hade den funnits hos två olika ägare fram till nu. Under den tiden har bilen visats upp på olika mässor runt om i världen och även blivit utvikt i Playboy.
Budgivningen är i full gång på den här unika Ferrarin och priset ligger i skrivande stund på omkring 200 miljoner kronor.

LÄS MER: