Skatt införs – chockhöjda p-böter

Det ska bli dyrare att parkera fel. Snart blir p-böterna chockhöjda när staten inför moms på böterna.
– Vi tycker att det här är konstigt, säger Louise Bill, vd på Svepark.

Svenskar kan snart tvingas betala högre p-böter. En dom i EU-domstolen från 2022 slog fast att parkeringsböter är en typ av tjänst “som därmed är föremål för mervärdesskatt”, skriver domstolen. Nu har Skatteverket gjort sin tolkning och kommit fram till att p-böter ska momsbeläggas. Därför kommer 25 procent moms att ingå i bötesbeloppet.

Tidigare har parkeringsböter inte ansetts momspliktiga, men det ändras nu. Den nya regeln gör att parkeringsbolag och kollektivtrafik måste betala moms när de utfärdar böter, exempelvis vid felparkering eller plankning, rapporterar DN.

Räkna med dyrare böter framöver när p-bolagen börjar lägga moms på böterna. Vad som ska hända med den lagstadgade maxboten på 1300 kronor är dock inte klart.

Vad som däremot är oklart är vem som ska stå för den nya momskostnaden. Skatteverket har gjort sin tolkning och menar att det blir upp till parkeringsbolagen och kommunerna att avgöra hur de hanterar den. Men i slutändan lär den hamna på felparkerarna.
– Om de vill ta höjd för den tillkommande mervärdesskatten, kommer det totala beloppet i form av höjda avgifter att påverka felparkerarna, säger Pia Kjell, momsexpert på Skatteverket, till DN.

Enligt svensk lag får aktörer inte ta ut mer än 1 300 kronor i parkeringsböter. Nivåerna varierar dock mellan olika kommuner. De nya reglerna innebär i teorin att om en avgift är på 1 300 kronor, ska 260 kronor räknas som moms och betalas till staten. Revisionsbyrån Deloitte tror att det kan bli svårt att höja p-avgifterna.
– Som reglerna ser ut nu ser det inte ut som att det går att välta över momskostnader på någon annan om du redan nu tar ut maxbeloppet, förklarar Henrik Karlsson, skatteexpert på Deloitte, till samma tidning.

Louise Bill, vd för branschorganisationen Sveapark, är kritisk till reglerna. Hon hade önskat istället att riksdagen och regeringen ändrade lagen.
– Svepark tycker självklart att detta ska prövas rättsligt och kommer att hjälpa våra medlemmar som vill begära ett förhandsbesked, säger hon till DN.
De nya reglerna kommer att börja gälla från och med den första januari 2027.
– Aktörerna i branschen har bett om omställningstid när vi har kommunicerat med dem, säger Pia Kjell på Skatteverket.
LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Senaste nytt