Där mäts din fart – då tar fartkameran bilden

Exakt här tar fartkameran tar bild på din bil. Du kan åka dit utan att det blixtrar. Många blir därför chockade när det kommer hem ett brev från polisen.

I Sverige finns det idag över 2 600 fartkameror. Trafikverket hoppas dessutom sätta upp ytterligare 200 stycken för att nå målet med 3 000 kameror 2026. Det har alltså aldrig varit större risk att åka fast.  Trots att alla har sett en fartkamera, är det många bilister som inte vet hur de faktiskt fungerar.

En del bilister blir chockade när de får hem ett brev från Polisens ATK-avdelning. De kanske har ett svagt minne av att ha kört fort förbi en fartkamera, men eftersom det aldrig kom någon blixt trodde de att allt var lugnt. Men det många inte vet är att fartkameror inte alltid tar bild med blixt. Vid klart och vackert väder och särskilda ljusförhållanden kan bilden tas utan att man märker det.

– Ibland märker man nog inte av det. Vid särskilda ljusförhållanden kan det vara så att blixten inte syns. Blixten ska alltid vara påslagen, men om det är fint väder och ljuset ligger från ett visst håll ser man kanske inte om det blixtrar, säger Eva Lundberg, ansvarig för automatisk trafiksäkerhetskontroll vid Trafikverket.

Fartkameror är utrustade med både kamera och radar. När en bil närmar sig börjar den mäta hastigheten på hundra meters avstånd. Kör du sex kilometer eller mer för fort tas ett fotografi som skickas till polisens ATK-avdelning i Kiruna. Bilden tas på 14 meters avstånd för att det ska bli så korrekt som möjligt.

Trafikverket hoppas sätta upp 200 nya fartkameror i år.

Varje år får ATK-avdelningen i Kiruna in omkring 400 000 bilder av svenska fartkameror. Av dem sorteras nästan 100 000 bort. Utredarna tittar på bilden och jämför med körkortsregistret. Därefter skickas underlaget ut till den misstänkte, som får chansen att svara.
– Man tittar på bilderna som kan redigeras vid behov; man kan bland annat öka ljusstyrkan för att det ska synas bättre. Sedan jämför vi med olika register, först vem som äger bilen, säger Lis Marie Svonni, chef på polisens ATK-avdelning i Kiruna.

Om du får ett brev från polisen går det att förneka att du är föraren. Om det inte är du på fotografiet, och du vet att du inte körde vid tillfället, behöver du inte berätta för myndigheterna vem som faktiskt körde. På Carup har vi tidigare skrivit om Jan Aronsson från Hammarö i Värmland, som friades av en enig tingsrätt i Karlstad. Jan hade lånat ut sin bil till en kollega som fastnade i en kamera.
– Man är inte skyldig att uppge vem som körde. Jag ville inte säga vem det var som satt bakom ratten på min bil, säger Jan Aronsson från Hammarö i Värmland.

Vi har även tidigare rapporterat om en fartkamera i Skåne som fångade en Mercedes i 118 km/h. Den 27-åriga kvinnan som pekades ut som förare nekade, då hon ansåg att kvinnan på bilden var för blond. I början av året åkte även en ung man fast på samma väg två gånger inom loppet av bara två dagar. I förhör förnekade han brott och menade att det var en annan person på bilderna.

Så här går det till när din bil fotograferas

Kameran börjar mäta hastigheten på 100 meters avstånd.
Den hastighet du håller 14 meter före kameran är den som gäller.
Kör du sex kilometer eller mer för fort tas ett fotografi som skickas till polisens ATK-avdelning i Kiruna.
Utredarna tittar på bilens ägare och jämför med bilder från körkortsregistret.
Därefter skickas ett underlag ut till bilägaren, som denne får ta ställning till.

Trafikverkets nya superkameror Argus 4

Nytt för i år är att nya fartkameror har börjat användas som heter Argus 4.
Trafikverket planerar att sätta ut 200 stycken Argus 4-fartkameror i år.
Den nya kameran kommer även att kunna ta fast omkörande bilar och mäta fart på dubbelfiliga vägar.
Polisen tror att Argus 4 kommer att bidra till att antalet fasttagna för fortkörning ökar rejält.
LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Senaste nytt