E20 är på väg mot Europa och förr eller senare kommer det till svenska pumpar. Men för vissa motorer kan det bli en utmaning med det nya bränslet.
– Alla motortillverkare kommer inte att tycka att det här är ett bra bränsle, säger Åsa Håkansson på Drivkraft Sverige.
Inom några år kan en ny sorts bensin börja dyka upp i Europa – E20. Det är en bensinblandning med 20 procent etanol, dubbelt så mycket som i dagens E10. För moderna bilar och motorcyklar är det ofta inget problem. Men för äldre fordon kan det bli en utmaning.
E20 används redan i länder som Indien och har börjat testas i vissa delar av Europa, bland annat Tyskland. Men när vi ser det i Sverige beror på EU och lagstiftningen.
– För att vi ska få E20 i Sverige måste det först godkännas i EU:s bränslekvalitetsdirektiv, alltså att det över huvud taget blir tillåtet att sälja bensin med mer än tio procent etanol. När det väl finns med där måste det föras in i den svenska drivmedelslagen, säger Åsa Håkansson på Drivkraft Sverige.

E20 innehåller mer etanol, vilket är bra ur klimatsynpunkt eftersom det minskar beroendet av fossila bränslen. Men det finns en baksida. Etanol innehåller mindre energi än vanlig bensin, vilket gör att bränsleförbrukningen ökar något. Om du kör på E20 i stället för E10 kan du räkna med två till tre procent högre förbrukning. Jämfört med ren bensin handlar det om upp till sex procent, skriver visordown.
För de flesta moderna bilar och motorcyklar är E20 inget större problem. Bränslesystemen är ofta byggda för att klara hög etanolinblandning. Men äldre fordon, särskilt sådana som är byggda före 2010 eller har förgasare, kan påverkas negativt, skriver visordown. Etanolen kan slita på slangar, packningar och bränslesystemets metallkomponenter. Den drar dessutom åt sig fukt, vilket kan leda till rost i tanken om fordonet står länge med bränsle kvar.
När det gäller priset väntas E20 inte bli dyrare än dagens bensin. Etanol är undantaget vissa klimatavgifter inom EU, vilket ger utrymme att hålla priset nere. I praktiken kan det ändå bli något dyrare per mil, eftersom du förbrukar mer.
När kommer E20 till Sverige?
– Jag kan inte svara på det. Jag tror inte att det är jättenära, säger Åsa Håkansson.
Hon berättar att frågan ännu inte ens lyfts av EU-kommissionen:
– Vi frågade om de överhuvudtaget diskuterar att höja etanolhalten i bensin i lagstiftningen, och de svarade nej – de har inte pratat om det. Så det måste upp på deras bord först.
Samtidigt pågår ett visst förarbete i bakgrunden.
– Vi från standardiseringssammanhanget försöker ändå visa att det här går att göra. Det kommer att presenteras vid åtminstone två offentliga tillfällen, bland annat riktat till kommissionen, säger hon.
Så även om E20 är på väg in i andra delar av världen, dröjer det innan du behöver tänka på det vid svenska mackar. Men förändringen kommer förr eller senare – och när den gör det gäller det att veta hur just din motor reagerar.
– Alla motortillverkare kommer inte att tycka att det här är ett bra bränsle. Precis som när E10 infördes kommer det att behövas listor på vilka fordon som kan använda det, säger Åsa Håkansson.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.