Nu kan du åka fast för rattsurf i fartkamerorna. Dom i tingsrätten banar väg för nya övervakningsmetoder.
– Det är bra om kamerorna kan hjälpa till, men jag ser hellre fler trafikpoliser, säger David Askeröd på Värmlandspolisen.
I oktober 2024 kom en fortkörare längs E45 genom Härjedalen. Vid Nilsvallen står en fartkamera. Mannen körde i 86 på 70-sträckan och fångades på bild. Den skickas alltid upp till ATK-enheten i Kiruna. Där kunde utredaren se att fortköraren höll i telefonen medan han körde.
Därför skickades bilden vidare till polisregionen där mannen är hemmahörande.
– Det räcker med att man håller i telefonen för att det ska vara rattsurf. Telefonen ska ligga bredvid, man får inte ens hålla i den under färd, säger trafikpolisen Anders Schääf.

Därför räcker det med att du håller i telefonen för att åka fast. Sker det i en fartkamera är sannolikheten stor att du drabbas av samma öde som den här mannen från Härjedalen. Mannen åtalades vid Östersunds tingsrätt för både fortkörningen och rattsurfandet. Han nekade och påstod envist att bilen var utlånad och att det var inte han som kört för fort.
Det höll inte rätten med om. Istället tyckte man att bilden från fartkameran var tillräckligt överensstämmande med honom för att döma mannen till böter på 3150 kronor, uppger ÖP.
– Det är bra om man kan använda fartkamerorna till mer än bara hastigheten, säger David Askeröd.
Flera europeiska länder har fartkameror som kan avslöja fler brott än bra fortkörning. I Sverige har det varit en infekterad debatt. Här har man varit mer restriktiv med användandet av fartkameror. Trafikverket har bett regeringen att få utreda möjligheten att mäta hastigheten mellan kamerorna.
– Det gick inte på grund av lagstiftningen. Däremot kan man ta rattsurf med dem, säger David Askeröd.
Svenska poliser på fältet ser kamerorna som en hjälp. Inte som en lösning.
– Visst är det bra om man kan använda dem så här ibland. Men egentligen är det fler trafikpoliser som vi behöver ute på vägarna.
I Sverige fanns det vid årsskiftet ungefär 2600 fartkameror. Trafikverket är just nu på väg att bygga ut nätet.
– Vi har en plan att sätta upp 200 nya kameror varje år, säger Eva Lundberg, ansvarig på Trafikverket.
Trafikpolisen tror inte att kamerorna kan ersätta riktiga poliser. Fartkameror är bra på att sänka hastigheten.
– Riktiga poliser kan prata med människor i verkligheten. Då får vi också en bättre överblick kring allt med alkohol och droger. Ändå är det bra om det finns hjälpmedel som kameror, säger David Askeröd.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.