Viktiga regeln som varannan bilist inte förstår

Detta är den viktiga trafikregeln som hälften av alla bilister bryter mot. Trots att det kan ge böter och indraget körkort.
– Man har ansvar att se efter skyltningen, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg. 

Om du bryter mot högerregeln riskerar du böter på 2000 kronor. Skulle det orsaka en olycka kommer du att bli misstänkt för vårdslöshet i trafik och risken är stor att körkortet blir indraget.
– Det här med högerregeln är inte solklart för gemene man. Det verkar finnas en inställning att störst går först, sägerJeanette Jedbäck Hindenburg.

Trots att det är ett brott struntar varannan bilist i högerregeln. Dessutom är det många som har svårt att tolka den.
– Många tror att när en stor väg korsar en mindre är det huvudled. Men det kan istället vara en huvudväg och då är det högerregeln som gäller, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Trafiksäkerhetsexperten uppger att många tror att störst går först, men så är det inte.

Alla bilister har ett ansvar att hålla uppsikt på skyltningen. Om man följer den noggrant blir det inte missförstånd.
– När folk ser att de kör fortare på den stora vägen tar man det instinktivt lugnare, men om det blir en kollision så är det högerregeln som gäller.

En sådan här större väg kallas för huvudväg. De är lätta att förväxla med en huvudled och det är upp till bilisten att ta reda på vad som gäller.
– Det finns många exempel från förorter i Stockholm. Den stora vägen kan vara ett arv från förr, det var där man färdades genom byn med häst och vagn. 

På många håll kan man tro att den större vägen är huvudled, men även mindre korsande gator kan ha förkörsrätt. Här en bild från Skarpnäck i södra Stockholm.

Jeanette Jedbäck Hindenburg tar ett bra exempel på en väg som många misstar för att vara huvudled. 
– I Skarpnäck söder om Stockholm finns en stor, fin och bred väg där man ska kunna köra om bussarna, men det är ingen huvudled och man har väjningsplikt mot dem som kommer från de mindre vägarna.

Om du däremot kör ut från en parkeringsplats är det utfartsregeln som gäller. Då ska du lämna företräde för trafiken även om det inte är en huvudled.
– Om det är en utfart från en parkeringsplats så utgår man från att det är utfartsregeln. Men när det kommer till vägar som ägs av samfälligheter är det annorlunda, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Nyligen berättade vi på Carup.se om en ung kvinna från Tierp som svängde ut på en huvudväg. Då kom det en bil i fel körfält som körde om samma fordon samma gång. De kolliderade med varandra och försäkringsbolaget hävdar att det var utfartsregeln som gällde och att kvinnan skulle lämnat företräde.
– I det fallet förstår jag inte hur försäkringsbolaget tänkte. En omkörning får man bara göra om det är säkert, jag kan komma på flera brott som den andra bilisten gjorde sig skyldig till.

Utfartsregeln är knepig för många. 
– Om det är en parkering eller bara väg först, då måste jag som trafikant själv kunna avgöra vad som gäller. Man måste bedöma efter varje situation och hur varje plats ser ut, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Så säger lagen (Trafikförordningen)

Korsande trafik

18 §   När två fordons kurser skär varandra har förare väjningsplikt mot det fordon som närmar sig från höger utom i de fall som avses i 21-23 §§.
Källa: Trafikförordningen

LÄS MER:

Senaste nytt