15 002 svenskar tagna i år för olagliga bilar

10 000-tals bilar bilister kör olagligt på svenska vägar. Hittills i år har polisen fångat 15 002 bilister i bilar som inte får köras på vägarna. 
– En del påstår att de inte visste, men man har ett ägaransvar, säger trafikpolisen Anders Schääf.

De olagliga förarna finns överallt. Den här osynliga trafikfaran är ett gissel som polisen kämpar emot varje dag. 
– Om man kör ett avställt fordon och är ägaren så vet man om detta. Och har fordonet varit avställt mer än två månader så ryker skyltarna, sedan får man inte tillbaka dem förrän den är påställd igen, säger Anders Schääf.

Många som har bilar med skyhög skatt ställer av sina fordon under vintermånaderna. Men så kommer plötsligt en solglimt och vårkänsla, då får de lust att ta sig en tur.
– Många kanske tänker att de kan ta böterna om de mot förmodan skulle bli stoppade, säger Andreas Schääf.

Att missa bilprovningen ger körförbud och böter. Men många kör i åratal i bilar med körförbud.

Ett avställt fordon får inte användas. Det får dock användas för körning till närmaste bilbesiktning om bilen är trafikförsäkrad och alla tidigare fordonskatter betalda. Den som ändå kör ett avställt fordon kan få böter på mellan 200 och 4000 kronor. För att ha kört ett fordon med körförbud blir böterna vanligen 1500 kronor.

När det kommer till körförbud så är det den största andelen olagliga fordon på våra vägar. Här finns ett stort spann från bilar som precis missade sista besiktningsdagen till de som haft körförbud i åratal.
– Många säger att de inte blivit kallade till besiktningen, men det köper jag inte. Nuförtiden får man så många brev hem med erbjudande om att besiktiga bilen att det är svårt att missa, säger Anders Schääf.

Polisen har hittills i år tagit: 

2377 Personer som kört med avställt fordon
8810 För att trotsa körförbud
3815  Som inte har betalat fordonsskatt
KÄLLA: Polisen

Natten mot den första varje månad dyker det upp nya fordon i polisens digitala register. 
– Den första varje månad är det många bilar som får körförbud, vi ser det direkt i systemet. Men man kan faktiskt missa och ofta ser man det på deras reaktion när man stannar dem, säger Anders Schääf.

Men det är skillnad på att missa besiktningen med ett par dagar. Eller som vissa bilförare, de åker runt i åratal med olagliga fordon. Om polisen stannar dig är möjligheterna små att komma ur situationen. 
– Att förneka faller sig platt, åklagaren ser vilka datum körförbudet trädde i kraft och om det skulle bli en tingsrättsförhandling så är det omöjligt att vinna, säger Anders Schääf. 

En annan sak som polisen tittar på är skatten. 
– Vi ser om fordonets ägare inte har betalat skatten. Om den dessutom har skulder och bilen är värd pengar så kan vi ta den i beslag, säger Anders Schääf.

Dessutom finns det många som kör utan körkort. 
– Det är olovlig körning ,ofta får man bara böter första och andra gången, men upprepas det så kan det bli tal om fängelse, säger Anders Schääf.

En del kriminella har satt i system att resa runt körkortslösa.
– Om föraren är notorisk med att köra utan körkort, så kan vi ta bilen, då ses den som ett brottsverktyg, säger Anders Schääf.

Ett vanligt problem med olovlig körning är båtkärror. Många båtägare har en släpvagn som inte är besiktigad.
– De förklarar att man bara kör ett par kilometer för att lägga i båten, säger Anders Schääf.

Det finns de som försöker komma undan polisen genom att ta bort registreringsskylten från båtsläpet.
– Istället för att göra rätt, lägger man massor med tid att fuska, ett exempel är båtsläp, man tar bort registreringsskylten, sätter dit en LGF-skylt, säger Anders Schääf.

Han ser en skillnad mellan olika åldersgrupper. 
– Det är en stor skillnad mellan generationer, de äldre är inte lika ofta benägna att fuska, säger Anders Schääf.

Han vill skicka en hälsning till läsare och bilister. 
– Nu ska vi tänka på att det låter som många olagliga bilar, men det finns väldigt många och den stora massan sköter sig, säger Anders Schääf.
LÄS MER: