En mindre krock kan bli en dyr historia för elbilsägare. När pyrosäkringen i batteriet smäller av blir det svindyrt. Nu varnar kända verkstaden EV Clinic för kostnader på över 100 000 kronor trots att batteriet är oskadat.
Den kanske största risken för köpare av begagnade elbilar har tidigare varit batteriets skick, hur mycket det försämrats och vad det skulle kosta att byta ut det utanför garantitiden. I vissa fall har köpare till och med valt att skrota bilen eftersom ett nytt batteri blivit alltför dyrt. Nu varnar dock den välkända kroatiska verkstaden EV Clinic för ett nytt fenomen som utgör en stor risk vid köp av begagnade elbilar.
EV Clinic, som är specialiserade på elbilar och laddhybrider, har bland annat lyckats identifiera felet på Hansjörg von Gemmingens Tesla, som är elbilen som rullat över 210 000 mil. Nu varnar den kroatiska verkstaden för att det finns flera begagnade elbilar där det kan kosta 130 000 kronor eller mer att återaktivera batteriet efter en krock.


Så gott som alla elbilar är utrustade med en pyrosäkring som löser ut när krockkuddarna aktiveras. När detta sker kopplas högvoltsbatteriet automatiskt bort, som en nödvändig säkerhetsåtgärd. Men att återaktivera batteriet efter en krock kan vara en mycket komplicerad och kostsam process, beroende på bilmodell.
På Carup har vi tidigare rapporterat om hur svårt det kan vara att rädda ett batteri i en krockad BMW, då bilen kan vara utrustad med upp till fyra pyrosäkringar som alla måste bytas ut. Men det finns ännu värre fall. Enligt EV Clinic har vissa kinesiska tillverkare dolt pyrosäkringarna helt, vilket i praktiken gör det omöjligt att återaktivera batteriet och det måste i stället bytas ut helt.

Kroaterna lyfter även ett exempel där en verkstad, för tre år sedan, begärde 130 000 kronor för att återaktivera batteriet i en Skoda Enyaq. Den nivån på reparationskostnad är fortfarande vanlig hos flera företag vid liknande reparationer. EV Clinic hade nyligen ett liknande fall med en Volkswagen ID.4 som bekräftar att samma höga priser fortfarande gäller.
EV Clinic menar dock att de i dag har utvecklat en metod för att återaktivera batterier på ett smidigt och effektivt sätt, vilket gör att de kan erbjuda mer rimliga priser än många andra verkstäder. Men fortfarande kostar det 20 000-50 000 kronor för vanliga bilmodeller. Samtidigt går de ut med en tydlig varning till alla som överväger att köpa en begagnad elbil att de ska vara medvetna om att återaktivering av batteriet efter en krock kan bli en extremt kostsam historia, skriver Piataauto.
Hur mycket EV Clinic tar för att återaktivera krockat batteri:
Mercedes: 3 300 kronor
Volkswagen, Cupra, Skoda: 33 360 kronor
BMW: 50 416 kronor
Stellantis: 22 407 kronor
Tesla: 2000 kronor
BYD, MG och andra kinesiska tillverkare: Omöjligt att göra, dolda komponenter.
Källa: Piataauto
LÄS MER:

William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.