Tesla Model S Plaid är en av världens snabbaste bilar. Den slår alla Ferrari-modeller på 0-100 km/h. Men går nu att hitta till priser som Volvo XC60.
Elon Musk har haft en tydlig vision: att omforma hur vi ser på framtidens bilar. Och han har lyckats, för Tesla har förändrat hela elbilvärlden i grunden. Längs vägen har han väckt både beundran och kritik, och Tesla har blivit ett av de mest omtalade företagen i hela världen. Men oavsett vad man tycker om företaget, finns det en modell som få lämnas oberörd av. Model S Plaid.
Plaid kom 2012, och gjorde snabbt avtryck. Med sina 1 020 hästkrafter blev den en av världens snabbaste bilar, med en acceleration från 0 till 100 km/h på makalöst låga 2,1 sekunder. Det är till och med snabbare än bilar som Ferrari SF90 Stradale, som kör samma sträcka på 2,5 sekunder. Sedan lansering har den varit Teslas stolthet – företagets flaggskepp. Men hur står sig Teslan mot en Koenigsegg?

Vi har tidigare skrivit om ett dragrace mellan en äldre Koenigsegg Agera RST och en Tesla Model S Plaid över 402 meter. På papperet borde Koenigseggen vara snabbast, men i verkligheten blir det en annan historia. Teslans fyrhjulsdrift gör att all kraft tas ner i marken på ett effektivt sätt, vilket ger en otroligt snabb start. Och Teslan är så snabb, att inte ens en Koenigsegg Agera RST hinner i kapp. Och nu kan fynda supersnabba Teslan till rena fyndpriserna. En sextiondel av vad en Koenigegg kostar.
På Blocket kan du hitta en Model S Plaid som gått omkring 6 000 mil för 829 000 kronor. Och för den som inte har något emot lite fler mil på mätaren, finns till och med exemplar ute för så lite som 649 000 kronor. Ett pris som kan jämföras med en ny Volvo XC60 som kostar runt 650 000 kronor med lite utrustning. Men Teslan utmanar några av världens snabbaste. Så för dig som vill hitta en bil som slår Koegnigsegg-modeller, för kaffepengar i jämförelse? Då kan en Model S Plaid vara något för dig.


Anton Nordgren är en motorintresserad journalist med examen från Umeå Universitet. Han har tidigare arbetat som skribent inom mat och dryck samt som sportjournalist.